VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een ongeluk komt nooit alleen. Dit cliché lijkt te gelden voor Sligro in het ‘transformatiejaar’ 2019. Het is echter de vraag of 2020 veel anders wordt. Er lijkt eerder een transformatieperiode van enkele jaren te dreigen voor de groothandel.

Sligro meldde donderdag een daling van de nettowinst met meer dan een kwart naar 34 miljoen euro. Dit was het gevolg van een opeenstapeling van tegenvallers.

Allereerst is dat de vertraging van de economie. Het consumentenvertrouwen in Nederland lag vorig jaar een stuk lager dan de jaren ervoor. Volgens Sligro zijn consumentenvertrouwen en de groei in de voedingssector aan elkaar gekoppeld. Voor zover de markt groeide kwam dat door hogere prijzen en een btw-verhoging.

De omzetgroei (2 procent) bleef daardoor achter bij die in andere jaren. Volgens Sligro was de matige Nederlandse economie daardoor goed voor 2 miljoen euro minder nettowinst.

Daarnaast stegen de kosten wel aanzienlijk. Vooral IT-uitgaven namen toe. Het bedrijf gaat over naar een nieuw informatiesysteem maar tegelijkertijd worden oude systemen nog in de lucht gehouden. Dit leidde tot een min op de nettowinst van 7 miljoen euro.

Ten derde investeert Sligro in België. Het bedrijf wil uiteindelijk toegroeien naar een vergelijkbare positie bij de zuiderburen als het nu in Nederland heeft. In de tussentijd maakt het echter aanloopverliezen. In 2019 werd er een nettoverlies geleden in België van 10 miljoen euro.

Dat de uitbreiding naar België niet van een leien dakje gaat wordt goed geïllustreerd door het reilen en zeilen bij de eind 2018 geopende vestiging in Antwerpen. Om break-even te draaien moet deze circa 750.000 euro omzet per week halen. Halverwege vorig jaar zat de vestiging op 375.000 euro per week. Getuige de presentatie bij de jaarcijfers is daar in de tweede jaarhelft weinig vooruitgang in geboekt.

Ook voor de andere punten geldt dat er nog geen uitzicht is op grote verbetering. Wat betreft de Nederlandse economie verwacht Sligro dat 2020 op 2019 zal lijken. De IT-kosten zullen de komende jaren verder oplopen om daarna nog tot 2025 hoog te blijven.

Hier komt nog bij dat er een claim dreigt van Jumbo en COOP met betrekking tot de verkoop van de Emté supermarkten. Volgens de kopers zouden de resultaten van de winkels in werkelijkheid veel slechter zijn geweest dan door Sligro werd voorgespiegeld.

Een afslankoperatie, wat de verkoop van Emté was, moet een bedrijf over het algemeen meer focus en slagkracht geven. Bij Sligro lijkt het vooral het startsein te zijn geweest voor een transformatieperiode. Het zou goed kunnen dat die overgangsfase een stuk langer gaat duren dan één jaar.




Gerelateerde artikelen